L’addicció a la cocaïna és una malaltia crònica caracteritzada per una pronunciada dependència a aquesta substància. La persona amb aquesta problemàtica consumeix cocaïna durant més temps o en major quantitat del que tenia previst inicialment. Quan intenta deixar de consumir o controlar-ho, tard o d’hora hi acaba tornant degut al fort malestar que apareix.
El consum de cocaïna recurrent provoca problemes i interferències en el seu dia a dia: es deteriora la seva salut tant física com mental i disminueix la seva implicació en la feina, la família, les amistats, el seu temps lliure, etc.
Espanya és un dels països de la Unió Europea amb major consum de cocaïna, juntament amb Bèlgica, França i Holanda. A més, és molt freqüent el policonsum, de manera que la persona consumeix vàries substàncies incloent la cocaïna.
Perfil
El consum està creixent entre la població més jove, entre 16 i 30 anys, degut a la fama errònia que té com a droga recreativa poc perillosa en consums ocasionals.
Malgrat hi ha una àmplia varietat de perfils amb addicció a la cocaïna, el més habitual entre les persones que demanen ajuda professional per aquesta problemàtica són homes i dones al voltant dels 30 anys de classe mitjana-alta.
És freqüent que es presenti alguna altra problemàtica comòrbida com depressió, ansietat, trastorns psicòtics, trastorns de la personalitat i altres addiccions com l’alcohol, el cànnabis, el joc i el sexe.
Tractament
El procés terapèutic de l’addicció a la cocaïna té com a objectiu que la persona aprengui a gestionar aquesta malaltia i assoleixi el seu benestar físic, mental, social i emocional. Per aconseguir-ho, cal passar per diferents fases: la desintoxicació, la deshabituació, la rehabilitació i la reinserció.
Des d’UPHILL Centre d’Assessorament Terapèutic oferim un tractament personalitzat que s’adapta a les característiques individuals de la persona afectada. És necessari conèixer amb detall el cas per poder valorar quina és la intervenció terapèutica més adequada.
National Institute on Drug Abuse (2010). Cocaína: Abuso y adicción – Reporte de investigación. Advancing Addiction Science.
Observatorio Europeo de las Drogas y las Toxicomanías (2019). Informe Europeo sobre Drogas 2019: Tendencias y novedades, Oficina de Publicaciones de la Unión Europea, Luxemburgo.