L’addicció al sexe o hipersexualitat és una problemàtica que es caracteritza per un conjunt de freqüents i intenses conductes, pensaments i fantasies, activació fisiològica i ànsia per dur a terme conductes sexuals associades a la impulsivitat i la manca de control.
La persona amb aquest trastorn dedica una quantitat excessiva de temps a la planificació i la realització de conductes sexuals davant estats d’ànim desagradables com l’ansietat, la depressió, l’avorriment i la irritabilitat, o bé davant situacions estressants. Malgrat intenta controlar o reduir aquest funcionament, s’hi veu involucrat de forma repetida tot i el risc físic, psíquic i emocional que impliqui per sí mateix o altres persones. L’addicció al sexe provoca un fort malestar i múltiples interferències en el seu dia a dia com deteriorament psicològic, laboral, social, familiar o econòmic.
Les conductes més habituals en aquest tipus de problemàtica són les fantasies sexuals, la masturbació compulsiva, la freqüentació de prostíbuls, la pornografia, el cibersexe, el voyeurisme, el sexe anònim, les parelles múltiples i una conducta hipersexual obsessiva en una única relació.
Internet proporciona una alta disponibilitat anònima i assequible que facilita aquest tipus de conductes. Es tracta d’una addicció que provoca un alt grau de patiment i autodestrucció ja que la vergonya i la sensació de culpabilitat solen conduir a la soledat i el conseqüent empitjorament de la problemàtica. Aquesta vivència és encara més intensa en el cas de les dones, les quals solen presentar un pronunciat descens de l’autoestima, rebuig propi i depressió.
Perfil
Malgrat hi ha una àmplia varietat de perfils amb aquesta patologia, s’observen freqüentment persones que han presentat insatisfacció sostinguda, carències afectives i ús de substàncies addictives.
El perfil de persona que demana ajuda professional per addicció al sexe pot ser molt divers però és habitual que es tracti generalment d’homes entre 20 i 40 anys. És freqüent que es presenti alguna altra problemàtica comòrbida com ansietat, depressió, baixa autoestima, hiperactivitat, alteracions del son, trastorns de la personalitat i altres addiccions (sovint addicció a l’alcohol, a la cocaïna i a les noves tecnologies).
Tractament
El procés terapèutic de l’addicció al sexe té com a objectiu que la persona aprengui a gestionar aquesta problemàtica i assoleixi el seu benestar físic, mental, social i emocional. Per aconseguir-ho, cal passar per diferents fases: la desintoxicació, la deshabituació, la rehabilitació i la reinserció.
Des d’UPHILL Centre d’Assessorament Terapèutic oferim un tractament personalitzat que s’adapta a les característiques individuals de la persona afectada. És necessari conèixer amb detall el cas per poder valorar quina és la intervenció terapèutica més adequada.
Echeburúa, E. (2012). ¿Existe realmente la adicción al sexo? Adicciones, 24 (4), 281-286.