L’addicció als tranquil·litzants és una malaltia crònica caracteritzada per una pronunciada dependència a aquestes pastilles. La persona amb aquesta problemàtica consumeix benzodiacepines durant més temps o en major quantitat del que tenia previst inicialment. Quan intenta deixar de consumir o controlar-ho, tard o d’hora hi acaba tornant degut al fort malestar que apareix.

El consum d’ansiolítics recurrent provoca problemes i interferències en el seu dia a dia: es deteriora la seva salut tant física com mental i disminueix la seva implicació en la feina, la família, les amistats, el seu temps lliure, etc.

Alguns exemples són: diazepam (valium), alprazolam (trankimazin), clorazepato (tranxillium) i lorazepam (orfidal). També són conegudes com a benzodiacepines, sedants, ansiolítics o hipnòtics. Espanya encapçala el consum mundial d’aquestes substàncies (Junta Internacional de Fiscalització d’Estupefaents, 2021).

Degut a que a l’inici del consum dels tranquil·litzants es deu sovint a una prescripció mèdica, l’addicció sovint es nega o es minimitza. Per aquest motiu, les persones demanen ajuda professional quan es troben desbordats en una fase avançada. Com més es tard es realitzi el tractament, més llarga i complexa serà la seva recuperació.

Perfil

Malgrat hi ha una àmplia varietat de perfils amb aquesta patologia, destaquen persones que pateixen una forta i recurrent ansietat. Per disminuir el malestar, acudeixen al metge de capçalera o psiquiatra, els quals sovint recepten aquesta medicació. Tot i que inicialment es segueixen les pautes acordades, amb el pas del temps el consum es consolida i augmenta.

El perfil de persona que demana ajuda professional per addicció a les benzodiacepines pot ser molt variat però és habitual que es tracti d’homes i dones entre 40 i 60 anys en què l’addicció ja ha estat instaurada. És freqüent que es presenti alguna altra problemàtica comòrbida com ansietat, estrès, fòbies, dolors físics, insomni, alcoholisme o addicció a la cocaïna.

Tractament

El procés terapèutic de l’addicció als ansiolítics té com a objectiu que la persona aprengui a gestionar aquesta malaltia i assoleixi el seu benestar físic, mental, social i emocional. Per aconseguir-ho, cal passar per diferents fases: la desintoxicació, la deshabituació, la rehabilitació i la reinserció.

Des d’UPHILL Centre d’Assessorament Terapèutic oferim un tractament personalitzat que s’adapta a les característiques individuals de la persona afectada.   És necessari conèixer amb detall el cas per poder valorar quina és la intervenció terapèutica més adequada.