L’entorn més proper de la persona amb addicció té un paper clau en el procés de recuperació. L’addicció és una malaltia que tendeix a ser minimitzada per qui la pateix així que serà la família, la parella o les amistats més properes qui detectaran les senyals d’alarma i podran afavorir l’inici del canvi.

Per tal que la persona amb addicció pugui sortir de l’espiral en el que es troba immers, són de gran ajuda els següents aspectes:

Prendre consciència

Sovint el funcionament problemàtic porta molt temps instaurat i es té tendència a minimitzar-lo i fins i tot justificar-lo. Les manipulacions per part de la persona addicta aconsegueixen sovint convèncer a l’entorn perquè no prengui mesures al respecte per tal que el consum es pugui mantenir.

Així doncs, és de vital importància que les persones més properes prestin atenció a la magnitud de la problemàtica i a entendre que si no s’actua, el pas del temps només agreujarà la situació.

Demanar ajuda

L’addicció és un trastorn mental i ha de ser tractat com a tal. És necessari contactar amb professionals especialitzats per tal que valorin el cas i puguin assessorar en l’abordatge terapèutic més adequat.

A més de l’ajuda professional, és de gran utilitat comptar amb el suport d’altres persones de l’entorn. L’addicció suposa un gran desgast per la família i la parella, així que serà molt beneficiós que els esforços a realitzar puguin quedar repartits.

Confiar en l’equip terapèutic

En l’assessorament terapèutic, s’oferiran una sèrie de pautes i passos a seguir per tal d’afavorir la predisposició al canvi. Confiar en els criteris professionals permet que totes les persones implicades vagin en una mateixa direcció ja que sinó la persona addicta aprofitarà aquestes escletxes per seguir consumint.

Deixar de ser còmplice

L’entorn més proper sovint és còmplice de l’addicció durant molt temps. Amb la més bona intenció, es vol protegir a la persona afectada o alleugerir el problema, però l’únic que s’acaba aconseguint és agreujar-lo i allargar-lo en el temps. Amagar les mentides, mantenir econòmicament a la persona amb addicció i tolerar determinades conductes inapropiades no fan més que encobrir i mantenir el consum.

L’equip terapèutic ajudarà a l’entorn a marcar uns límits i unes conseqüències que permetran que la persona afectada comenci a assumir responsabilitats.

Implicar-se en el procés terapèutic

El procés terapèutic de l’addicció requereix d’una implicació compromesa i ferma de la persona afectada però també de l’entorn més proper. Mentre el consum era present, es van instaurar uns patrons de relació i de funcionament que caldrà treballar amb totes les persones implicades per tal que la recuperació sigui completa. Un  tractament eficaç inclou cobertura terapèutica pel pacient així com per la seva família, parella i altres figures de l’entorn més proper.

Des d’UPHILL Centre d’Assessorament Terapèutic tajudem i t’acompanyem durant tot el procés de recuperació de l’addicció.