El tractament de l’addicció implica transitar per diferents fases acord amb els objectius terapèutics de cada moment. Deixar de consumir va més enllà de finalitzar la ingesta de la substància addictiva (alcohol, marihuana, cocaïna, etc.) o d’aturar la conducta problemàtica (joc, sexe, noves tecnologies, etc.). L’addicció és un trastorn mental crònic que requereix un suport professional especialitzat amb la finalitat de rebre la cobertura terapèutica necessària per a cada repte que sorgeix dins del procés de recuperació.


Les fases que componen el tractament són:

  1. Assessorament terapèutic
  2. Desintoxicació i adaptació
  3. Deshabituació i canvi d’hàbits
  4. Rehabilitació
  5. Reinserció i seguiment


En el present post, ens centrarem en la primera fase: l’assessorament terapèutic. Es pot accedir al contingut de la resta de fases en altres posts del nostre blog.


En aquest estadi, l’objectiu consisteix a realitzar una valoració personalitzada del cas i plantejar la proposta terapèutica més adequada amb les necessitats detectades. Aquesta fase fa referència a la primera visita que es duu a terme sense compromís i de manera gratuïta amb el director terapèutic del centre.


En funció del cas, aquest primer contacte es duu a terme amb la persona amb addicció sola, o bé acompanyada per algú del seu entorn, o fins i tot només s’atén la família i/o a la parella. A vegades, la persona directament implicada, és a dir, qui té la problemàtica d’addicció, no té la suficient consciència del problema com per a demanar ajuda per si mateix/a. En aquests casos, atenem les persones més pròximes, generalment la família i/o la parella per a a través d’ells poder valorar el cas i oferir-los les pautes d’acció necessàries per a promoure la petició d’ajuda i el conseqüent inici del procés de recuperació per part de la persona amb addicció.


Arribats a aquesta fase, el/la pacient començarà a prendre consciència sobre el problema i començarà a fer balanç sobre la decisió de deixar enrere el consum. En aquests moments, el paper de l’entorn és clau per a empènyer a la persona cap al canvi.


Al llarg d’aquest període, s’inclouran els següents aspectes:

  • Realitzar una avaluació completa del cas que permeti conèixer informació sobre: problemàtica d’addicció, nivell de gravetat i impacte, trastorns psicopatològics associats, estat psicològic i curs del trastorn, estat físic i mèdic, estat social, xarxa de suport social, valoració global i pronòstic
  • Confirmar o descartar un diagnòstic d’addicció
  • Proporcionar la proposta terapèutica més adequada en base a les necessitats identificades
  • Promoure la consciència de patologia ajudant a transitar per les diferents fases de canvi del procés d’addicció
  • Afavorir la predisposició al canvi i la motivació per a fer el pas de deixar enrere el consum
  • Oferir a l’entorn les pautes necessàries per a facilitar l’inici i l’adherència al tractament

Transitada aquesta fase, el/la pacient haurà de valorar si inicia el tractament per a l’addicció. En cas afirmatiu, s’iniciarà el procés de recuperació amb la fase de desintoxicació per a finalitzar el consum amb suport professional amb la finalitat de minimitzar el síndrome d’abstinència.