Fotos de stock gratuitas de agua, al aire libre, amanecer

La fase de la desintoxicació té com a principal objectiu aconseguir que el/la pacient aconsegueixi abandonar la substància  psicoactiva de la qual depèn de la manera més suportable possible i amb els menors riscos. És a dir, reduir al màxim els efectes derivats del síndrome d’abstinència un cop es retira el tòxic.

Aquesta primera etapa correspon a l’inici del procés terapèutic. La continuïtat en tractament després de la desintoxicació és necessària per tal que l’abstinència aconseguida pugui mantenir-se al llarg del temps.

Aquesta etapa sol requerir l’ingrés temporal ja que es compta amb un protocol ràpid, eficaç i segur que ofereix unes bones garanties per a l’evolució favorable del pacient. Malgrat aquesta premissa, en funció de les característiques individuals, alguns casos permeten dur a terme aquest procés de forma ambulatòria.

Realitzar aquest procés amb suport professional permet múltiples beneficis:

  • Període inicial d’abstinència amb una vivència tolerable al reduir-hi la simptomatologia associada a deixar de consumir
  • Millor pronòstic en la fase inicial d’abstinència
  • Reforç de l’aliança terapèutica del/la pacient amb l’equip professional al vèncer la por prèvia a superar el “mono”
  • Majors garanties de continuïtat terapèutica

Cal tenir en compte que el protocol centrat específicament en la desintoxicació física es complementa amb intervenció terapèutica mitjançant teràpies individuals, grupals i familiars, així com consulta psicològica i psiquiàtrica. Alhora, també es programen determinades propostes psicoeducatives que afavoreixen aquest procés. Es treballen aspectes de gran importància per a l’èxit terapèutic com la motivació, la consciència del problema, l’establiment d’estratègies cognitives i conductuals, entre d’altres.

La tipologia d’aquesta primera fase (ambulatori versus ingrés) així com la durada o altres aspectes rellevants, es valoren en una primera consulta on s’avalua la situació específica del/la pacient.

Des d’Uphill Centre d’Assessorament Terapèutic oferim aquesta primera visita gratuïta per tal de valorar l’estat actual i els requeriments necessaris per a la recuperació de l’addicció.

Carreño, J.E., Campos, R. i Bobes, J. (2005). Situación actual de los Programas de Desintoxicación. ¿Cuándo y cómo desintoxicar? Adicciones, 17 (2), 205-222.