El concepte de patologia dual fa referència a la coexistència de l’addicció juntament amb un altre trastorn mental. Es tracta d’un fenomen freqüent en persones que pateixen un trastorn addictiu i requereix d’una intervenció terapèutica que tingui en compte ambdues problemàtiques.

Els trastorns mentals més habituals en persones que pateixen addicció són:

Trastorn de personalitat

És el diagnòstic més freqüent: afecta entre un 50 i un 90% dels casos.

Trastorn per control d’impulsos

L’addicció a substàncies sovint apareix amb la ludopatia, la cleptomania, el trastorn per afartament i les compres compulsives.

Trastorn relacionat amb l’estat d’ànim

Destaca la depressió i els trastorns bipolars. El consum és utilitzat, sense èxit, com a automedicació per minimitzar el malestar.

Trastorn d’ansietat

Destaca la presència de la fòbia social i els trastorns de pànic. Molt associat amb l’addicció a l’alcohol i als ansiolítics.

Trastorn per estrès posttraumàtic

Es tracta d’una patologia que es pot desencadenar després de la vivència d’un incident traumàtic i que sovint s’acompanya de problemàtiques addictives.

Trastorn obsessiu-compulsiu

Freqüent en consumidors de marihuana, cocaïna i alcohol.

Trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat

En adolescents. Conegut per la seva abreviació: TDAH.

Esquizofrènia

Lligat freqüentment al consum de cànnabis i alcohol.

L’abstinència total, l’estabilització psicopatològica i l’adherència terapèutica són claus per l’èxit en el tractament de la patologia dual.  Des d’UPHILL Centre d’Assessorament Terapèutic som conscients de la importància d’abordar la patologia dual amb l’atenció que requereix.

García, M. F. G. (2011). Comorbilidad entre adicciones a sustancias y enfermedades mentales (patología dual). El Portal de la Salud19, 37.