Quan parlem de tipologies d’addiccions poden distingir principalment dos grans grups: les addiccions relacionades amb substàncies psicoactives i les relacionades amb determinats comportaments.

Pel que fa a les ADDICCIONS QUÍMIQUES, aquestes es poden dividir segons els efectes de les substàncies en qüestió:

Depressores

Anul·len l’energia vital i porten a l’aïllament, al tancament en un mateix.

• Alcohol

Afecta tant joves com adults i no hi ha distinció de gènere. Però el segment més habitual és la població d’entre 40 i 60 anys, una edat vulnerable per patir frustracions personals.


• Benzodiacepines: diazepam (valium), lorazepam (orfidal), alprazolam (trankimazin), clorazepato (tranxillium)

Afecta sobretot els majors de 40 anys, i particularment les dones, que comencen a prendre aquests medicaments que el metge els ha receptat.


• Opiacis: morfina, tramadol, metadona

Afecta tant homes com dones, però normalment és gent amb un poder adquisitiu notable. El desencadenant sol ser un accident que deriva en algun trauma físic.


• Ketamina/ GHB (èxtasis líquid)

Els consumidors habituals són joves que les utilitzen per anar de festa els caps de setmana, per relaxar-se i aïllar-se amb la música, però acaben consumint-la també a casa.

Estimulants

El consumidor les pren per adquirir més energia i excitació, per estar més despert i actiu, però també acaba aïllat i tancat en el seu propi món.

• Cocaïna

Afecta tant joves com adults i no hi ha distinció de gènere. També és habitual en noies que pateixen anorèxia.


• Amfetamines

Afecta sobretot els joves, que les consumeixen en èpoques d’exàmens o també per sortir de nit. Però també dones majors de 40 anys que passen per estats depressius i les comencen a prendre amb recepta mèdica (el famós Prozac). Un altre segment habitual són noies joves amb trastorns anorèxics, que fan servir aquestes substàncies per perdre la gana.

Al·lucinògenes

Són drogues d’evasió, que persegueixen apartar-se totalment de la realitat.

• Cànnabis, marihuana

Afecta sobretot la gent jove, i és més habitual en nois que en noies. La franja amb més consum se situa entre els 16 i els 18 anys. Hi ha nois que ja fumen des dels 12 anys. Però també hi ha gent gran que cau en aquesta addicció. Els consumidors persegueixen un estat de relaxació i evasió de la realitat.


• LSD

Segment d’edat és molt popular entre els joves que surten de festa, perquè és econòmica i provoca una sensació d’eufòria, però també entre un sector de gent més gran que la pren habitualment.

Referent a les ADDICCIONS COMPORTAMENTALS, aquestes són pròpies de persones que pateixen insatisfacció personal i que necessiten buscar altres estímuls per omplir aquest buit. Dintre d’aquest grup, destaquen les següents addiccions:

• Joc

Afecta bàsicament a homes i dones de mitjana edat, tot i que s’està adelantant cada vegada més l’edat.


• Sexe

És més freqüent en homes i l’inici sol estar al voltant dels 20 anys, però es manifesta més sovint en persones d’entre 30 i 40 anys.


• Noves tecnologies

És una addicció molt pròpia de gent jove, sobretot de nois i noies que tenen inseguretats i se senten molt insatisfets amb el seu entorn. A Internet troben una manera molt fàcil i còmoda d’evadir-se i establir relacions.


• Esport

Afecta tant homes com dones, tot i que és més habitual en homes. La franja d’edat se situa habitualment entre els 20 i els 40 anys.

Cal tenir en compte que malgrat les addiccions es classifiquen en diferents tipologies, el més freqüent és que n’apareguin múltiples alhora, fenomen que es coneix com a policonsum.

Des d’UPHILL Centre d’Assessorament Terapèutic realitzem una valoració per conèixer amb més detall el cas i adaptar el tractament a les característiques i necessitats de la persona afectada i el seu entorn més proper.