El desconeixement envers el funcionament d’una malaltia com l’addicció, sovint també s’estén als dubtes de com és el tractament per a fer-hi front. A continuació, s’exposen múltiples idees que són d’especial rellevància per a un tractament eficaç:

Personalitzat i adaptat

És de vital importància conèixer les característiques concretes del cas per tal de plantejar el procés terapèutic adaptat a les necessitats de la persona amb addicció i al seu entorn més proper.

La teràpia es flexibilitza i s’afronta a partir de cada trajectòria vital mantenint sempre uns elements clau per a la recuperació de l’addicció:

Mètode Minnesota

Es tracta d’un enfoc integral i multidisciplinar que ha demostrat una gran eficàcia. Des d’aquesta perspectiva, el tractament té com a objectius a curt termini ajudar a la persona amb addicció i al seu entorn més proper a reconèixer la patologia, admetre-la i identificar les conductes que requereixen canvis per tal de mantenir l’abstinència i millorar la qualitat de vida.

Vessant cognitiu-conductual i sistèmica

El procés terapèutic posa especial atenció en la gestió dels pensaments i la modificació de la conducta. La perspectiva sistèmica implica incloure a l’entorn proper de la persona afectada per tal de reestructurar les relacions que s’havien vist perjudicades pel consum.

Etapes

El procés terapèutic es pot dividir en cinc fases principals:

  1. Assessorament terapèutic: es realitza una valoració personalitzada del cas i es planteja el pla terapèutic més oportú
  2. Desintoxicació i adaptació: s’interromp la intoxicació o el mal hàbit mentre es minimitza el malestar que sorgeix arran d’aquest canvi
  3. Deshabituació i canvi d’hàbits: s’incorporen estratègies d’afrontament de situacions de risc i de control de la impulsivitat
  4. Rehabilitació: es procedeix a recuperar comportaments individuals i socials que fomentin el benestar i la qualitat de vida
  5. Reinserció i seguiment: es promou la progressiva reincorporació a la quotidianitat d’una forma autònoma i responsable

Importància de l’entorn més proper

El procés terapèutic requereix de la participació proactiva de quatre parts: el pacient, el grup terapèutic, l’equip d’especialistes i l’entorn proper de la persona amb addicció, generalment la família i la parella.

La cobertura terapèutica inclou de forma activa a les persones pròximes al pacient mitjançant teràpies de famílies i teràpies de parelles.

 

Treball terapèutic en múltiples esferes

El tractament actua en múltiples nivells ja que l’addicció ha anat malmetent les diferents esferes vitals de la persona amb aquesta problemàtica.

A través del procés terapèutic es cerca una millora de la salut i la condició física, implementant hàbits saludables que reforcin aquests canvis.

A nivell cognitiu i emocional es fomenta l’autoconeixement així com el creixement personal al modificar patrons de funcionament perjudicial i construint noves maneres de gestionar els pensaments i les emocions d’una manera més constructiva.

Socialment, la persona que inicia el tractament anirà detectant les afectacions que el consum ha suposat en els diferents contextos socials on interactuava: la família, la parella, les amistats, els estudis, la feina, l’oci, etc. S’identifiquen les àrees d’interès a treballar per tal de potenciar un entorn familiar, social, acadèmic i laboral que afavoreixi la qualitat de vida del pacient.

Des d’UPHILL Centre d’Assessorament Terapèutic acompanyemals pacients i a les seves famílies durant tot el procés terapèutic.